Hieronder vind je de meestgestelde vragen en de antwoorden daarop over de reanimatiecursussen. In verband met de enorme drukte door corona, vragen wij je om eerst na te gaan of het antwoord op je vraag op deze pagina te vinden is. Is dat niet het geval? Stuur ons dan gerust een mail.

AED
Reanimatiecursus
Overig
Corona
AED

V: Er hangt geen AED in mijn straat. Kunnen jullie er een plaatsen?

 

A: Goed dat je op zoek bent gegaan naar AED’s in jouw buurt. Op dit moment zijn de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe in principe gedekt. Dit wil zeggen dat binnen 6 minuten een AED ter plaatse is. In jouw buurt hangt hoogstwaarschijnlijk een AED die binnen de landelijke norm ter plaatse kan zijn. Dit hoeft niet per se te betekenen dat er ook daadwerkelijk een AED in jouw straat hangt. Wist je namelijk dat bij een reanimatieoproep de AED naar jou toekomt als je 112 belt? De burgerhulpverlener neemt op weg naar de oproep de AED mee. Hierdoor is de AED snel ter plaatse en is het niet nodig dat de AED zich op loopafstand van jouw huis bevindt, omdat je zelf niet op en neer hoeft te lopen om de AED op te halen.

 

Mocht je toch graag een AED in jouw straat willen, dan moet je het volgende weten. De stichting is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van subsidies, donaties en giften. Vanwege een gebrek aan financiële middelen is het voor de stichting niet mogelijk om in elke straat een AED te hangen of hier financieel een bijdrage aan te leveren. Wil je een AED aanschaffen? Neem dan contact met ons op via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl voor Lingewaard of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl voor Overbetuwe.


V: Ik heb een AED opgehaald/gebruikt na een oproep van HartslagNu. Wat nu?

 

A: Bedankt dat je naar de oproep bent gegaan. We willen je vragen om direct na de oproep de AED terug te zetten in de kast waar jij eerder de AED hebt opgehaald. Ook als de AED gebruikt is. Dit omdat het kan zijn dat dezelfde AED kort daarna weer worden opgeroepen voor een nieuwe reanimatie.

 

Direct na de oproep ontvangen wij een overzicht van onze opgeroepen AED’s. Na een oproep gaan onze vrijwilligers langs de AED’s om ze te controleren en opnieuw gebruiksklaar te maken.  Heb je de AED gebruikt? Dan vinden we het fijn als je het ons laat weten. Uiteraard stellen we het ook op prijs als je graag doorgeeft dat de AED niet is gebruikt. Je kunt ons bereiken via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl voor Lingewaard of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl voor Overbetuwe.

 

Mocht je behoefte hebben aan nazorg, dan vind je hier de mogelijkheden.


V: Ik liep net langs een AED en ik zag een rood kruis/hoorde gepiep/kon het sleuteltje van de kast niet vinden/zag iets anders opvallends. Wat nu?

 

A: Een oplettende voorbijganger is altijd fijn. Loop je langs een AED in het beheer van de stichting (te herkennen aan de stickers op de kast) en zie of merk je iets vreemds, dan stellen we het op prijs als je ons dit zo snel mogelijk laat weten. Als je ons een e-mail stuurt met de locatie van de AED en een korte beschrijving van het probleem, dan zullen onze vrijwilligers de AED controleren. Je mail mag je sturen aan info@kloppendhartvoorlingewaard.nl voor een AED in Lingewaard of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl als het een Overbetuwse AED betreft.


V: Wat kan ik doen om mijn steentje bij te dragen aan een hartveilige gemeente?

 

A: Bedankt voor je betrokkenheid bij een hartveilige gemeente en je bijdrage aan het doel van de stichting. We waarderen een paar extra ogen enorm. Loop je langs een AED, kijk dan of je een groen vinkje ziet. Zie je een rood kruis, zie je niks of twijfel je? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl voor een Lingewaardse AED of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl als het een Overbetuwse AED betreft. Hartelijk bedankt voor je inzet!

Reanimatiecursus

V: Hoelang duurt een reanimatiecursus?

 

A: Dat hangt helemaal van de groep af en van de voorbereidingen van de cursisten voorafgaand aan de cursus. Gemiddeld duurt de opfriscursus 2 tot 3 uur. Voor een basiscursus hebben we het gemiddeld over 3 tot 4 uur. Hoe beter de voorbereiding, hoe sneller het zal gaan.


V: Hoelang is mijn reanimatiecertificaat geldig?

 

A: De door de EHBO-verenigingen georganiseerde cursussen vinden plaats volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Na het succesvol volgen van de reanimatiecursus, wordt een officieel NRR-reanimatiecertificaat uitgegeven. De geldigheid hiervan is één jaar. Dit betekent dat je uiterlijk op de datum van je cursus een jaar later een opfriscursus moet hebben gevolgd. Is het langer dan een jaar geleden dat je je laatste cursus gevolgd? Dan is je diploma verlopen en zul je een basiscursus moeten volgen.

 

Voorbeeld: Robin volgt op 1 april 2022 reanimatiecursus. Dit betekent dat Robin op uiterlijk 1 april 2023 de opfriscursus kan volgen. Als Robin zich inschrijft voor een cursus op bijvoorbeeld 1 oktober 2023, dan zal Robin een basiscursus moeten volgen. Is de opfriscursus op 31 maart 2023? Dan was Robin’s certificaat geldig en wordt de geldigheid met een jaar verlengd. In dat geval moet Robin op uiterlijk 31 maart 2024 opnieuw een cursus hebben gevolgd. 


V: Ik heb me opgegeven voor een cursus, maar een andere plaats/dag/locatie komt me toch beter uit. Kan ik ruilen?

 

A: Helaas is het niet mogelijk om (kosteloos) te ruilen van cursus. Onze vrijwilligers doen samen met de EHBO-verenigingen hun best om iedereen zo snel mogelijk een reanimatiecursus te kunnen aanbieden op een datum en een locatie die schikt. Met de grote hoeveelheid cursisten en de administratieve rompslomp die de cursussen meebrengen hebben onze vrijwilligers hun handen al vol. Daarnaast worden in een vroeg stadium al kosten gemaakt voor de aanmelding. We hopen daarom op je begrip.


V: Ik wil graag een bepaalde cursus volgen, maar de website geeft ‘vol’ aan. Kan ik deze cursus alsnog volgen?

 

A: Wat leuk dat je een cursus wilt volgen. Helaas betekent een volle cursus ook echt een volle cursus. In verband met het maximaal aantal toegestane cursisten per instructeur is slechts een beperkt aantal cursisten toegestaan bij een cursus. Dit betekent dat we je helaas echt niet in een volle cursus kunnen plaatsen. Kijk op onze cursuspagina of er een andere cursus is die schikt.


V: Ik wil graag een reanimatiecursus volgen, maar de website geeft aan dat alle cursussen vol zijn. Komen er nog nieuwe cursussen online?

 

A: Zijn alle cursussen vol? Aangezien we de beschikbare plaatsen van de cursussen goed in de gaten houden, zijn wij momenteel aan het kijken of het mogelijk is nieuwe cursussen te organiseren. Houd onze website goed in de gaten. Hierop zullen extra cursussen worden gepubliceerd. Houd er rekening mee dat wellicht niet op elke cursuslocatie een nieuwe cursus gegeven kan worden.


V: Ik wil me graag aanmelden voor een cursus, maar ik kan niet op de dagen op de website. Wordt er nog cursus gegeven in een bepaald dorp?

 

A: Goed dat je cursus wilt volgen en jammer dat de huidige datums niet schikken. Wij houden de beschikbare plaatsen van de cursussen goed in de gaten. Dreigt een cursus vol te raken? Dan zullen wij met de EHBO-verenigingen overleggen of het mogelijk is extra cursussen te organiseren. Houdt onze website daarom goed in de gaten. Hierop zullen extra cursussen worden gepubliceerd. Houd er rekening mee dat wellicht niet in elk dorp een nieuwe cursus gegeven kan worden. Houdt er ook rekening mee dat je tijdig de geldigheid van je diploma controleert. Als je diploma verlopen is, dat wil zeggen dat je langer dan één jaar voor de cursusdatum je laatste cursus hebt gevolgd, dan zul een basiscursus moeten volgen.


V: Ik wil graag samen met iemand anders een cursus volgen. Kan dat?

 

A: Dat kan zeker. Kijk op onze website, selecteer de cursus naar keuze en controleer of er nog voldoende plekken zijn om jou en je aanstaande cursusmaatje in te schrijven. Geeft de website aan dat er nog maar één plek beschikbaar is? Kies dan een andere datum. Zie ook het antwoord op de vraag ‘Ik wil graag een bepaalde cursus volgen, maar de website geeft ‘vol’ aan. Kan ik deze cursus alsnog volgen?’


V: Ik wil graag samen met een groep cursus volgen. Kan dat?

 

A: Het is helaas niet mogelijk om als groep een aanvraag te doen om op een ander moment of een andere locatie cursus te volgen dan de cursussen op de website vermeld. Het is uiteraard wel mogelijk om met meerdere personen tegelijk in te schrijven op één cursus via de website. Zie ook het antwoord op de vraag ‘Ik wil graag samen met iemand anders een cursus volgen. Kan dat?


V: Ik heb een vraag over de cursus. Bij wie moet ik zijn?

 

A: De reanimatiecursussen in Lingewaard en Overbetuwe zijn een samenwerking tussen Stichting Kloppend Hart en de aangesloten EHBO-verenigingen. Omdat partijen bescherming van persoonsgegevens belangrijk vinden, onderhoudt de stichting het cursistenbestand. De stichting houdt de geldigheid van het reanimatiediploma in de gaten en nodigt periodiek uit. Om een centraal overzicht van de georganiseerde reanimatiecursussen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe te kunnen bieden, is ervoor gekozen de aanmelding en betaling voor de cursus plaats te laten vinden op de website van de stichting. De EHBO-verenigingen organiseren de reanimatiecursus en regelen zaken als locatie, instructeur et cetera en is als organisator aanwezig tijdens de reanimatiecursus. Het cursusgeld komt volledig ten goede aan de EHBO-verenigingen.  

Overig

V: Ik wil me graag voor jullie stichting inzetten als vrijwilliger. Waar kan ik me melden?

A: Bedankt voor je interesse in onze stichting. Als pure vrijwilligersorganisatie zonder enige vorm van vergoeding zijn we altijd op zoek naar enthousiaste helpende handjes. We maken graag kennis met je! Stuur ons een mailtje met wat informatie over jezelf (Naam, woonplaats, leeftijd etc.) en laat ons weten wat je graag zou willen doen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Woon je in Lingewaard dan mag je een mailtje sturen naar info@kloppendhartvoorlingewaard.nl. Kom je uit het mooie Overbetuwe? Mail dan naar info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl.


V: Ik zou graag een donatie doen. Hoe doe ik dat?

A: Wat lief dat je een donatie aan onze mooie stichting wilt doen en een belangrijke bijdrage levert aan het in stand houden van een hartveilig Lingewaard en Overbetuwe. De stichting is voor haar voorbestaan volledig afhankelijk van subsidies, donaties en giften. We zijn dus enorm blij met elke donatie.  U kunt het door u gekozen bedrag overmaken aan NL33RABO0105148237 t.n.v. Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe onder vermelding van ‘donatie.’ U mag uiteraard ook (eerst) contact met ons opnemen via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl. Hartelijk bedankt!

Corona

V: Ik heb corona/heb corona-gerelateerde klachten/zit in thuisquarantaine/zit in thuisisolatie en ik heb binnen de quarantainetermijn een reanimatiecursus gepland staan. Wat nu?

A: Wat vervelend om te horen. Hopelijk gaat alles goed met je en voel je je, als je je ziek voelt, snel beter. Kom in ieder geval niet naar de cursus en neem zo snel mogelijk contact met ons op via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl of info@kloppendhartvooroverbetuwe.nl.


V: Ik wil graag cursus volgen, maar ik vind het toch wel spannend in verband met corona. Wat kan ik verwachten qua coronamaatregelen?

A: Om veilig cursus te kunnen geven, volgen de organiserende EHBO-verenigingen het ‘Brancheprotocol BHV-, EHBO-, reanimatie- en veiligheidscursussen tijdens COVID-19 pandemie’. Hierin staan onder andere regels over het houden van 1,5m-afstand en de maximale groepsgrootte, over hygiëne, over het gebruik van lesmaterialen etc. Vóór het betreden van de cursusruimte wordt een gezondheidscheck uitgevoerd. Blijkt tijdens de cursus dat iemand onverhoopt tóch klachten heeft? Dan wordt de cursus direct gestaakt. Dit geldt ook ná 25 september 2021.